ktimalogic

ktimalogic

Σκόπια: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ

Η επίκληση του ονόματος «Σλάβοι» για τους κατοίκους του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, από τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Jess Lippincott Baily, ενδέχεται να έχει «συνέπειες» για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων.
 
Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν έχει διευκρινισθεί αν η διατύπωση περί «συνέπειες για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική» προειδοποιούν για μια πιθανή ψύχρανση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
«Σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, κλήθηκε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, στον οποίο εκφράσθηκε η ανησυχία λόγω της επισήμανσης του νέου πρέσβη στα Σκόπια, Jess Lippincott Baily, ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας, ότι η πλειοψηφία στο κράτος αυτό είναι Σλάβοι. Τούτο λεχθέντος, κατά τη διάλεξή του που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2014».
 
« Η ονομασία αυτή για τους πολίτες [των απογόνων των πέντε σλαβικών φυλών του μεσαίωνα] θέτει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα των σύγχρονων πολιτών και βλάπτει τα συναισθήματα του σλαβικού λαού. Την ίδια στιγμή, η σήμανση των πολιτών ως Σλάβων από τις ΗΠΑ, ενδεχομένως θα έχουν επιπτώσεις τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική που ασκείται στη χώρα», αναφέρει το δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών- (χωρίς τις παρενθέσεις) όπως σημειώνει το Λάιμπρες.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η αντίδραση αυτή δεν αποδόθηκε στον νυν αμερικανό πρέσβη, P. Wohlers, αλλά στον αναπληρωτή, επειδή ο υπουργός, Νίκολα Πόποσκι, απουσιάζει από τα Σκόπια.
 defencenet.gr

Share on Google Plus

About ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας

Ο e-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Η προσπάθεια αφορά την πληρέστερη ενημέρωση σας...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ