ktimalogic

ktimalogic

Απάντηση για το DNA από το Μάντσεστερ

Θα ενώσουν τα κομμάτια του γενετικού παζλ, προκειμένου να βρουν ποιος είναι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης. Θα χρειαστεί να περιμένουμε κάποιους μήνες προτού μάθουμε αν τελικά είναι ο Μέγας Αλέξανδρος (γεγονός που δεν απέκλεισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας) ή κάποιος άλλος Μακεδόνας στρατηγός (όπως δήλωσε η υπεύθυνη της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη). Την απάντηση για την ταυτότητα του νεκρού θα δώσει ακόμη μία φορά η επιστήμη, χάρη στην οποία θα μπορούμε να ξέρουμε ποια εξέχουσα προσωπικότητα «κρύβει» ο τύμβος Καστά. Καθώς ο σκελετός (εντοπίστηκε ακέραιος στον τάφο) έχει μεταφερθεί από την πρώτη στιγμή στο Μουσείο της Αμφίπολης και οι αρχαιολόγοι έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της ανασκαφής, σειρά τώρα θα πάρουν οι ανθρωπολόγοι. Κάνοντας μια σειρά μακροσκοπικών και χημικών αναλύσεων οι ειδικοί θα μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες όχι μόνο για το φύλο, την ηλικία και την ταυτότητα του νεκρού, αλλά και για το αν τυχόν υπάρχουν ανατομικές αλλοιώσεις στον σκελετό.

Με άνθρακα 14

Το επιστημονικό βάρος των ερευνών και της ειδικής ανάλυσης που θα γίνει στο DNA του νεκρού -με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14- έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Βιομοριακών Μελετών του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με το οποίο συνεργάζεται το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως παρόμοια ανάλυση σε αρχαίο DNA δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά στη χώρα μας. 

Κατά τους ειδικούς, η διαδικασία αυτή αποτελεί μια πολύ εξειδικευμένη έρευνα, η οποία περιλαμβάνει την ανθρωπολογική και την οστεοπαθολογική μελέτη (ένα σκέλος), αλλά και την ανάλυση του DNΑ. Πρόκειται για αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. 


Τα στοιχεία που αφορούν το φύλο, το ύψος και την ηλικία του νεκρού που τόσους αιώνες «κρυβόταν» στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, μπορεί να δοθούν άμεσα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για την εύρεση της αιτίας θανάτου ή για την εξακρίβωση θανάσιμων τραυμάτων που τυχόν φέρει ο σκελετός, κάτι που μπορεί να πάρει τρεις ή τέσσερις μήνες. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα μπορεί να χρειαστεί να περάσει ακόμη και ένας χρόνος.

Η Ντόροθι Κίνγκ

Πάντως, αν και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας σε χθεσινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νεκρός να είναι ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος! «Οι επιστήμονες και οι ανθρωπολόγοι μπορούν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού στον τύμβο Καστά» είπε λακωνικά. Πεπεισμένη ότι στην Αμφίπολη βρέθηκε ο Ηφαιστίωνας είναι η διάσημη αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, η οποία παρακολουθεί στενά την πορεία των ερευνών και διατυπώνει τις απόψεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαφωνίες μεταξύ των αρχαιολόγων

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ του σκελετού στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης δεν έλυσε ακόμη το μυστήριο του «ενοίκου» του μεγαλοπρεπούς μνημείου. Αντίθετα, γέννησε νέες διαφωνίες μεταξύ των αρχαιολόγων, κάποιοι από τους οποίους επισημαίνουν ότι τα γυάλινα και ξύλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες με τον διάκοσμο της περίφημης σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Άλλοι όμως απορρίπτουν τον ισχυρισμό και υποστηρίζουν ότι αυτή η σαρκοφάγος ανήκει στον στρατηγό Λαομέδοντα! Πάντως, η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη απορρίπτει το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στον στρατηλάτη, αν και είναι βέβαιη ότι ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατηγό.

«Όχι» από Τασούλα σε Αγγλους

«ΟΧΙ» στα σχέδια Βρετανών να μετατρέψουν τον λόφο Καστά σε... ριάλιτι, με την εγκατάσταση καμερών και τη ζωντανή μετάδοση εικόνων, είπε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. Κι όμως, παραγωγοί αγγλόφωνης τηλεοπτικής εκπομπής πλησίασαν τον υπουργό και του προσέφεραν ένα (γενναίο, όπως λένε οι πληροφορίες) χρηματικό ποσό προκειμένου να επιτρέψει την τοποθέτηση καμερών. Σκοπός του καναλιού ήταν να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο εικόνες από τις ανασκαφές. Η πρόταση έγινε προτού ακόμη ανακοινωθεί ότι βρέθηκαν ο τάφος και ο σκελετός. Ο κ. Τασούλας αρνήθηκε αμέσως την πρόταση του βρετανικού καναλιού. Κατά πληροφορίες, το υπουργείο έχει ετοιμάσει το δικό του βίντεο για την Αμφίπολη και η προβολή του θα αποτελέσει διαφήμιση για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Η αρμάμαξα και η χρυσή σαρκοφάγος στην Πόλη

Τα σενάρια που θέλουν «ένοικο» του τάφου της Αμφίπολης τον Μέγα Αλέξανδρο επανέρχονται μετά την ανακάλυψη του σκελετού και ενώ οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο ταυτότητας του νεκρού. Ακόμα και αν το συγκλονιστικό εύρημα δεν ανήκει στον μεγάλο στρατηλάτη, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρμάμαξα, η οποία σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, μετέφερε τη σορό του από τη Βαβυλώνα στο Μαντείο του Αμμωνα, όπως ήταν επιθυμία του. Ειδικότερα, η κατασκευή της ολοκληρώθηκε από τον Αρριδαίο (Φίλιππος Γ' της Μακεδονίας) δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 Πηγή: espressonews.gr
Share on Google Plus

About ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας

Ο e-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Η προσπάθεια αφορά την πληρέστερη ενημέρωση σας...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ